İşletme - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 40
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi TM1
Program İçeriği

 



Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde yer alan İşletme Bölümü, 2007 yılında kurulmuştur. İşletme Bölümü, nitelikli akademik kadrosu ile bilimsel araştırmaların yanı sıra bölgesel ekonomik ve kültürel gelişmeye önemli katkılar sunmaktadır. Bölümde, 2 Profesör, 4 Doçent, 3 Doktor Öğretim Üyesi ve 3 Araştırma Görevlisi eğitim vermektedir.



2007 yılında kurulan İşletme Bölümü, öğrencilere analitik beceriler ve yenilikçi bakış açıları kazandırarak, onları girişimci, üretken ve uluslararası kariyere hazır bireyler olarak mezun etmeyi hedeflemektedir. Bölüm, eğitim ve araştırma faaliyetlerini başarıyla yürütmenin yanı sıra öğrencilere sosyal bir üniversite yaşamı sunmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlemektedir. Ayrıca, Erasmus ve Farabi Değişim Programları ile öğrencilere uluslararası deneyimler kazandırmaktadır.



İşletme Bölümünün eğitim felsefesi, iş ve refah yaratmayı ilke edinerek, öğrencilerini kendi ayakları üzerinde durabilen ve ülkeye katkı sağlayan bir nesil olarak yetiştirmektir. Mezunları, bilimsel düzeyde araştırma yapma ve akademik kariyer yapma seviyesinde eğitim almaktadır. Aynı zamanda iş hayatında hızla yükselmek için gerekli donanım ve perspektife sahip olabilmektedir.



KREDİ VE BURS İMKÂNLARI



Öğrencilerimiz, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın sunmuş olduğu Öğrenim Kredisi ve Katkı Kredisi ile İbrahim Çeçen Vakfı (IC) tarafından sunulan burs hizmetlerinden yararlanma imkânına sahiptir. Ayrıca, TEV, TESYEV, TÜBİTAK, Millî Eğitim Bakanlığı gibi kurumlar, diğer vakıflar, kamu kuruluşları ve özel şahıslar da her yıl öğrencilere burs olanakları sunmaktadır. Fakültemizde, İşletme Bölümü öğrencilerine Fakültemizin çeşitli birimlerinde yarı zamanlı çalışma fırsatı da sunulmaktadır.



MEZUNİYET SONRASI İŞ İMKÂNLARI



İşletme Bölümümüz, temel olarak özel sektöre yönetici adayları ve girişimciler yetiştirmeyi misyon edinmiştir. Mezunlarımıza hem özel sektörde hem de kamu sektöründe birçok iş imkânı sunulmaktadır.



Kamu Sektöründe İş Olanakları:



İşletme Bölümü mezunları, Türkiye'deki tüm üniversitelerle rekabet edebilecek düzeydedir. Yabancı dil bilgisi (TOEFL, YDS, YÖKDİL vb.) ve merkezi sınavlarda (KPSS, ALES vb.) başarılı olanlar, akademisyen olmak için her üniversitede başvuruda bulunabilir veya kamu sektöründeki A ve B grubu kadrolara yerleşebilirler.



Kamuda kadrolar temel olarak A ve B grupları olarak ikiye ayrılır. A Grubu Kadrolar, uzman memurluklarını içerir ve KPSS A Grubu sınavına girmek gerekmektedir. Bu kadrolar, genel kültür ve genel yetenek sınavı ile alan dersleri sınavlarını kapsar. Fakültemiz İşletme ders programları, bu sınavlara hitap eden benzersiz programlar sunmaktadır. Mezunlarımız, kamu kurumlarında çeşitli görevlerde yer almakta ve üst düzey kamu yöneticiliği pozisyonlarına yönelebilmektedir.



B Grubu Kadrolar, normal memurluk kadroları olup genel yetenek ve genel kültür sınavlarında doğru cevaplanan sorulara göre hesaplanır.



İşletme mezunları, özel sektörde ve uluslararası piyasalarda çeşitli pozisyonlarda kolaylıkla iş bulabilirler. Yönetim, finans, bankacılık, turizm, reklamcılık, insan kaynakları, pazarlama, halkla ilişkiler, danışmanlık, operasyon yönetimi, müşteri hizmetleri gibi alanlarda istihdam edilebilirler. Aynı zamanda mali müşavirlik ve bağımsız denetçi gibi meslekler için gerekli sınavlara girerek kariyerlerine yön verebilirler.



İşletme mezunları, ALES ve Yabancı Dil Sınavlarından yeterli puanları alarak Türkiye'deki devlet ve vakıf üniversitelerinde akademisyen olarak çalışma fırsatına sahiptirler. Ayrıca, çeşitli meslek yüksekokulları ve uygulamalı bilimler yüksekokullarında öğretim elemanı olarak görev alabilirler. Akademik süreç içinde doktor öğretim üyesi, doçent ve profesör unvanlarına ulaşabilirler.



İşletme Bölümü mezunlarının kariyerlerini çeşitli alanlarda başarıyla sürdürmelerini hedefleyerek, mezunlarımızın bilgi ve beceri düzeylerini sürekli güncelleyerek ve geliştirerek mezuniyet sonrası iş imkânlarından en iyi şekilde yararlanmalarını desteklemekteyiz.



 


Tarihçe
Fakültemiz, İbrahim Çeçen üniversitesi bünyesinde 5773 sayılı kanunla 28.06.2008 tarih ve 26920 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlülüğe girmiştir.
Kazanılan Derece
Mezun olan öğrencilere İŞLETME alanında lisans diploması verilir.
Kabul Koşulları
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan YKS sınavından başarılı olmak. Yabancı uyruklu öğrencilerin kabul koşulları her akademik yılın başlangıcında üniversitenin web sayfasında ilan edilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan toplam 240 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrenciler mezun olmaya hak kazanırlar.
Mezun İstihdam Olanakları
Bölüm mezunları, ulusal ve uluslararası işletmelerin özellikle muhasebe, finans, pazarlama, yönetim ve üretim gibi çeşitli bölümlerinde çalışabilirler. Ayrıca mezunlar Üniversiteler, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, Bakanlıklar, Sermaye Piyasası Kurulu, Rekabet Kurumu ve Merkez Bankası gibi kurumlar da çalışabilirler. Üniversitelerde öğretim elemanı olarak çalışabilir, mali müşavir olabilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Ara sınav notu en az iki ölçme aracıyla belirlenir. Bu ölçme araçlarının oranı dersi veren öğretim üyesinin insiyatifindedir.Başarı notuna, ara sınavın katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılır. Ayrıca, bir yarıyıla ait not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler, DC harf notu aldıkları derslerden de başarılı sayılır. Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait başarısız oldukları tüm derslerden bütünleme sınavına girebilirler.



https://obs.agri.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=97