Evde Hasta Bakımı - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 5
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Evde Hasta Bakımı Programının amacı; hastanın yaşam kalitesini yükselten, hastanın özelliklerini tanıyabilen, günlük bakımını, fizyoterapi ve meşguliyet terapisini yapabilen, hasta odası düzenleyebilen, yatak içi ve dışı egzersizler yaptırabilen, hastayı rahatlatabilen, hastayı yataktan kaldırabilen, hastaya ilaç verebilen, özel hastalıklarda bakım yapabilen, ilk yardım uygulayabilen, evde hasta bakımı yapabilen eğitimli sağlık elemanı yetiştirmektir.


Bölüm Başkanı
Öğretim Görevlisi Kübra Ayşe DAŞDEMİR
Tarihçe
Evde Hasta Bakımı programı, 2022-2023 yılında Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’na bağlı olarak eğitim ve öğretim programına başlamıştır. Bölümümüz 2 yıllık ön lisans eğitimi vermekte ve evde hasta bakımı yapabilen eğitimli sağlık elemanı yetiştirmektedir .
Kazanılan Derece
Evde Hasta Bakımı ön lisans derecesi. Bu programı bitirenler “Sağlık Teknikeri” ünvanı almaktadırlar.
Kabul Koşulları
Programa başvuracak olan aday öğrenciler, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi tarafından yapılan YKS sınavından aldıkları puana göre Evde Hasta Bakımı programına yerleşebilirler.
Üst Kademeye Geçiş
Evde Hasta Bakımı Programından mezun olan öğrenciler; Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Gerontoloji, Beslenme ve Diyetetik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Hemşirelik, Sağlık Hizmetler lisans programına geçiş yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir. Ayrıca zorunlu yaz stajını başarılı olarak yapmak gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Programdan mezun olanlar, hasta bakım hizmetlerinin yürütüldüğü Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Belediyeler, Hastaneler, Sivil Toplum Kuruluşları ve Özel Kurumlarda yürütülen; huzurevleri, yaşlı bakımevleri, güçsüzler yurdu, yaşlı için gündüz merkezleri gibi kuruluşlarda ve sağlık birimlerindeki hastaya yönelik uygulamalarda, evde bakım hizmetlerinde, hastanın evini düzenleme, korumalı meskenler gibi alanlarda uzman gözetiminde çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. (DC) ve (DD) notları şartlı başarılı notlardır.



https://obs.agri.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=7609