İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı (Tezsiz) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 1
Azami Süresi (Yıl) 1,50
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Lisans eğitimini tamamlayıp bilimsel araştırma ve öğrenme yöntemleri ile donatılan öğrencilere yenilikçi ve özgün çalışmalar için yeterli bilgi birikimini aktarmak yüksek lisans programının amaçlarındandır. İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Tezsiz Yüksek Lisans Programı, mezunlarını tüm sanayi tesisleri ve işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğine yönelik olarak gerekli risk belirleme, ölçümleme, değerlendirme ve önleyici tedbirleri alma ve izlemeye yönelik bilgi ve beceriler ile donatmayı ve yetkinleştirmeyi amaç edinmiştir. İSG alanında uzman bireylerin yetiştirilmesi, ülkemizin İSG alanındaki gelişimine katkı sağlamaktadır. Nitekim yüksek lisans programından mezun olan ve İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğü tarafından yapılan merkezi sınavda başarılı olan kişiler kamu ve özel işyerlerinde B sınıfı İş Güvenliği Uzmanı (İGU) olarak istihdam edilebilmektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG), işyerinde işin yürütülmesi sırasında çeşitli nedenlerden kaynaklanan sağlığa zarar verebilecek koşullardan korunmak amacıyla yapılan sistemli ve bilimsel çalışmalardır. İSG bilimi çalışanların maruz kaldıkları sağlık sorunları, mesleki risklerin ortadan kaldırılması veya azaltılması ile ilgilenir. Temel amaç; çalışanları korumak, işletme ve üretimin güvenliğini sağlamaktır. Amaçlarına bakıldığında İSG çok yönlü bir çalışma gerektirir.
          Özellikle son yıllarda İSG biliminde elde edilen bulguların uygulamaya aktarılması ve ve ülke olarak iş kazaları ve meslek hastalıklarının azaltılmasına yönelik diğer bilim dallarıyla ortak çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Özellikle tıp, fizik, kimya, mühendislik, sosyoloji, psikoloji, ergonomi, hukuk, sosyal politika vb. bilim dalları ile ortak yapılan çalışmalar ile İSG biliminde bir ilerleme sağlanmıştır. Bu çalışmalar ile iş yerinde iş kazası ve meslek hastalıklarına sebebiyet verebilecek her türlü fiziksel, kimyasal, biyolojik, ergonomik ve psikososyal etkenlerin tespiti ile gerekli korunma programının oluşturulması, çalışma ortamının yarattığı risklerin belirlenerek azaltılması, çalışmalarının planlanması ve hayata geçirilmesi, üretimin kanunlar ve yönetmelikler ile belirlenen sağlık ve güvenlik kurallarına uygun koşullarda yapılması, etkili ve verimli iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin gerçekleştirilmesi gibi çalışmaların bilimsel yöntem ve analizlere dayanarak yüksek bir doğrulukla yapılması, sürekli iyileştirilmesi ve geliştirilmesi hedeflenmektedir. Dolayısıyla iş gücü piyasasında İSG biliminde gerekli bilgi birikimine sahip olacak biçimde lisansüstü eğitim almış uzmanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu birikime sahip İSG profesyonelleri sayesinde, çalışma alanlarına bilimsel metot ve analiz yöntemleri entegre edilerek sağlıklı ve güvenli çalışma ortamları oluşturulmasına katkı sağlanmış olacaktır.

Anabilim Dalı Başkanı
Doç.Dr. PINAR BAYKAN
Tarihçe
Fen Bilimleri Enstitüsüne bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Bünyesinde açılan Tezsiz Yüksek Lisans (İÖ) ve Tezli Yüksek lisans programı 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Güz döneminde öğrenci alımına başlamıştır.
05.02.2021 tarihli ve 3518 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü kurulmuş, 2020-2021 Akademik Yılı Bahar döneminde 16 Anabilim Dalı ile lisansüstü eğitim faaliyetine başlamıştır.
Kazanılan Derece
Bu programdan mezun olan öğrenciler, alanlarında lisansüstü seviyesinde bilgilere sahip olacaklardır.

Programdan mezun olabilmek için gerekli şartları yerine getiren öğrencilere, “Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Tezsiz Yüksek Lisans Diploması” verilecektir.
Kabul Koşulları
İş Sağlığı ve Güvenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programına müracaat edilebilmek için adayların lisans diplomasına sahip olması gerekir. Bölüm sınırlaması bulunmamaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programına başvurularda ALES şartı aranmaz. Programda yabancı dil zorunluluğu yoktur. Programa, lisans mezuniyet notuna göre öğrenci kabul edilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programdan mezun olan öğrenciler doktora programlarında eğitim görebilmek için başvuru yapamazlar.
Mezuniyet Koşulları
İş Sağlığı ve Güvenliği Tezsiz Yüksek Lisans öğrenim programı zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur. İş Sağlığı ve Güvenliği Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans programı toplam 90 AKTS’den oluşur. Program en az on adet ders ile dönem projesi dersinden oluşur. Dönem projesi dersi 30 AKTS ve kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci, dönem projesinin alındığı yarıyılda dönem projesine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı bir rapor vermek zorundadır. Tüm bu zorunlulukları en çok üç yarıyılda tamamlayan öğrenci mezuniyet koşullarını sağlamış olacaktır.
Mezun İstihdam Olanakları
Tezsiz Yüksek Lisans Programını başarıyla tamamlayan mezunlar;
6331 Sayılı "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu" kapsamında çıkarılan “İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik” 8. Maddesi mezuniyet şartlarını sağlayan İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans mezunları doğrudan B sınıfı iş güvenliği uzmanı(İGU) olma hakkına sahip olmaktadırlar. İş Sağlığı ve Güvenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı mezunları ÖSYM tarafından yapılan “İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İş Yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı” sınavda başarılı olmaları durumunda kamu ve özel işyerlerinde B sınıfı İGU olarak istihdam edilebileceklerdir.
Detaylı bilgi için:
https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=16923&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği maddeleri uygulanır. Ayrıca Uzaktan öğretim ile yürütülen programımızda "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA UZAKTAN ÖĞRETİME
İLİŞKİN USUL VE ESASLAR"* dikkate alınmaktadır.
Detaylı bilgi için:
*https://www.yok.gov.tr/Documents/Kurumsal/egitim_ogretim_dairesi/Uzaktan_ogretim/yuksekogretim-kurumlarinda-uzaktan-ogretime-iliskin-usul-ve-esaslar.pdf
https://www.agri.edu.tr.



https://obs.agri.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=7411