Gastronomi ve Mutfak Sanatları - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SÖZ
Program İçeriği

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu bünyesinde açılan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2020-2021 eğitim öğretim yılında öğrenci alarak faaliyetlerine başlamıştır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü eğitim ve öğretim süresi dört yıldır. Öğrenciler ilk yıl isteğe bağlı yabancı dil (İngilizce) hazırlık kaydı yaptırabilirler, bu durum eğitim ve öğretim süresine dahil değildir. Bölümde 1 Doçent, 3 Doktor Öğretim Üyesi, 1 Öğretim Görevlisi ve 2 Araştırma görevlisi bulunmakla birlikte ihtiyaç halinde Üniversitemizin diğer birimleri ile sektör paydaşlarınca desteklenmektedir.
 

Yeme içme bilim ve sanatının lisans programı olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümümüzün amacı, konaklama işletmeleri ve yiyecek-içecek işletmelerinin ihtiyaç duyduğu mutfak şeflerini (yöneticilerini), yiyecek-içecek sektörünün geleceği olan girişimci ve şefleri yetiştirmektir. Bu doğrultuda; öğrencilerimize mutfak bilgi ve becerilerinin kazandırılmasının yanı sıra, mutfak uygulamalarında sürdürülebilirlik temelinden hareketle Yöresel Mutfak, Türk Mutfağı ve Dünya mutfakları hakkında bilgi ve beceri sahibi olmaları, temel işletmecilik eğitimlerini almaları sağlanarak, üç yabancı dil bilen, uluslararası alanda faaliyet gösterebilecek nitelikli mutfak şefleri (yöneticileri) olarak mezun olmaları hedeflenmektedir.
 

Bölümün mezunları konaklama işletmelerinin yiyecek içecek bölümlerinde; restoran, mutfak ve bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde şef (yönetici) olabilmenin yanı sıra kurum ve kuruluşların yeme-içme birimlerinde görev alabilirler. Meslek liselerinin turizm bölümlerinde usta öğretici/eğitmen olarak çalışabilme, gerekli şartları sağlamak kaydıyla meslek liselerinde öğretmen olabilme, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü programlarda öğrenim görme ve üniversitelerin akademik kadrolarında da kariyer imkânına sahiptirler.
 

Yüksekokulumuz, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi merkez yerleşkesinde bulunmaktadır. Bu durum bölümümüz öğrencilerine kampüs içinde bulunan Kütüphane, Öğrenci Yaşam Merkezi, Spor Salonu, Bowling Salonu ve Kapalı Yüzme Havuzu gibi birçok olanaktan yararlanabilme konusunda avantaj sağlamaktadır. Ayrıca üniversitemizde öğrencilerin kendilerini geliştirmelerine olanak sağlayacak şekilde faaliyet gösteren öğrenci kulüpleri bulunmaktadır. Bölüm öğrencilerinin üniversite bünyesinde faaliyet gösteren öğrenci kulüplerine katılmaları ve aktivitelerde görev almaları mümkündür.

Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Ahmed Menevşeoğlu
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Melek ZOR
Tarihçe
T.C. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, 13.11.2010 tarihli 27758 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2010/1059 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla kurulmuştur. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2020-2021 Eğitim Öğretim yılında öğrenci alarak faaliyete başlamıştır.
Kazanılan Derece
Lisans
Kabul Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir. Yüksekokula kabul ve kayıt Yükseköğretim Kanunu ve kuralları çerçevesinde düzenlenir. Öğrenciler, yüksekokula Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre kabul edilirler. Yabancı uyruklu öğrencilerin kabul koşulları her akademik yılın başlangıcında üniversitenin web sayfasında ilan edilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Öğrenciler, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla yüksek lisans, doktora öğrenimi ve sanatta yeterlik programları için başvuru haklarına sahiptirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin mezuniyete hak kazanılabilmesi için programdaki tüm derslerini (240 AKTS karşılığı) başarıyla tamamlamış olması ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi, bitirme tezini başarıyla tamamlaması ve turizm işletmelerinde 60 işgünü (70 takvim günü) staj (işyeri eğitimi) yapması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunları otel işletmelerinin yiyecek ve içecek bölümünde; bu bölüme bağlı restoran, mutfak ve barlarda ve bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde yönetici olabilmenin yanı sıra kurum ve kuruluşlarda mutfak ile ilgili birimlerde görev alabilirler. Meslek liselerinin turizm bölümlerinde, Mutfak, Servis ve Bar, Yemek Pişirme, Yiyecek İçecek Hizmetleri gibi alanları ile ilgili uygulamalı derslerde usta öğretici/eğitmen olarak çalışabilme imkânına sahiptir. Ayrıca, bölüm mezunları ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü (Yüksek Lisans, Doktora ve Sanatta Yeterlilik) programlarında öğrenim görme ve üniversitelerin akademik kadrolarında da kariyer imkânına sahiptirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli, “Ders Öğretim Planı”nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmış olmakla birlikte, sınavlar, ölçme değerlendirme ve mezuniyet koşulları temel olarak; Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve Bağıl Değerlendirme Sistemi Yönergesi’nde belirtilen usul ve esaslara göre düzenlenir/yapılır. Bu doğrultuda, program öğrencilerinin katılacağı/katılması muhtemel sınavlar; kısa süreli sınav, ara sınav, yarıyıl/yılsonu sınavı, bütünleme sınavı, tek ders sınavı, ek sınav, mazeret sınavı, muafiyet sınavı, mezuniyet sınavı, telafi sınavlarıdır. Öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında bağıl değerlendirme sistemi kullanılır. Bu değerlendirmede, dersi alan öğrencilerin yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yılsonu, bütünleme sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçları dikkate alınır. Değerlendirme yapılırken 30’un altındaki notlar dikkate alınmaz ve bu notlar doğrudan (F) olarak hesaplanır. Ham başarı puanları, GL (Geçme Limiti)’nin altında kalan öğrenciler, (F ve FD) olarak değerlendirilerek başarısız sayılır. Ancak, puanları GL ve DKL (Değerlendirmeye Katılma Limiti) arasında kalan öğrencilerin puanları diğer puanlarla birlikte istatistiksel değerlendirmeye katılır. Bölümümüzde Geçme Limiti 60, Değerlendirmeye Katılma Limiti 30’dur. Başarı notlarının harf karşılıkları;

SÖZEL HARF NOTU RAKAM NOTU KAT SAYISI
Üstün Başarı AA 4,00 91-10
Mükemmel BA 3,50 85-90
Çok İyi BB 3,00 79-84
İyi CB 2,50 73-78
Ortanın Üstü CC 2,00 67-72
Orta DC 1,50 61-66
Başarısızlık Sınırında DD 1,00 55-60
Başarısız FD 0,50 31-54
Çok Başarısız F 0,00 0-30
Muaf --
Geçer --
Devamsızlık --
Sınava Girmedi --



https://obs.agri.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=7189