Sağlık Kurumları İşletmeciliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 5
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Bu programla dünyada hakim sağlık sistemleri ve politikaları hakkında bilgili, sağlık çalışanları ile aynı dili konuşabilen, stratejik düşünebilen, vizyon sahibi, problem çözme becerileri olan teorik/pratik bilgi ve becerileri olan, ülkemizin sağlık politikalarının belirlenmesi ve yürütülmesinde de aktif rol alabilecek nitelikli insangücü yetiştirilmektir. Program bu doğrultuda; sağlık sektöründe çalışmayı planlayan kişiler için hem akademik hem de pratik eğitim vermektedir. Ayrıca kendi kariyerlerinde ilerlemek için bilgilerini geliştirmek/yenilemek isteyen sağlık işletmeleri/kurumları profesyonelleri de programın hedef kitlesi içindedir.



Eleşkirt Meslek Yüksekokulu’na Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programı’nın açılmasıyla, hem işletmecilik bilgisine, hem de hastane yönetimi bilgisine sahip olan, sağlık kurumlarında;  çeşitli etkinliklerin,  düzenlenme ve yürütülmesinde gerekli personel, araç ve gerecin sağlanması,  sağlık ve muayene ücretlerini saptayacak,  doktorlar,  hemşireler ve sağlık personeliyle iyi ilişki kurabilen, sabırlı, anlayışlı, hoşgörülü bireyler sağlık sektörüne kazandırılarak, ifade edilen ihtiyaçların karşılanması amaçlanmıştır.


Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Handan YILDIRIM
Tarihçe
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörlüğü'nün, Eleşkirt Meslek Yüksekokulu bünyesinde Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programı açılması konusundaki teklifi 08.04.2020 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında incelenmiş ve 2547 sayılı Kanun'un 2880 sayılı Kanun'la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca, söz konusu teklif uygun görülmüştür. Böylece 2020 yılında açılan Program, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştır.
Kazanılan Derece
Programı bitirenlere Ön Lisans diploması alırlar. Ayrıca 10/10/2012 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında 2547 sayılı Kanun’un 2880 sayılı Kanun’la değişik 43/b maddesi uyarınca, Sağlık Kurumları İşletmeciliği ön lisans programları mezunlarının “Sağlık Teknikeri” unvanını kullanmalarına karar verilmiştir.
Kabul Koşulları
Programa öğrenci kabulü, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlama / sınavları başarma durumunda gerçekleşir. Çerçevesini Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) oluşturduğu ilgili yönetmelikler doğrultusunda, bu programa öğrenci kabulü YGS olarak adlandırılan merkezi sınav sistemiyle YGS-6 puan türüne göre yapılmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra bu sınavdan aldıkları puana göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Sağlık Kurumları İşletmeciliği Önlisans Programından mezun olan öğrencilerin, örgün öğretim ya da açıköğretim lisans programlarının 5. yarıyılından lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.
Sağlık Kurumları İşletmeciliği programı öğrencileri 4 yıllık olarak Sağlık Yönetimi (AÖF), Acil Yardım ve Afet Yönetimi (AÖF), Sosyal Hizmet (AÖF) ve İş Sağlığı ve Güvenliği bölümlerine geçiş yapabilirler.

Mezuniyet Koşulları
Sağlık Kurumları İşletmeciliği Önlisans Programında 120 AKTS kredilik ders alıp, tüm dersleri başarı ile tamamlayan FF, YZ, DZ notu olmayan, Genel Not Ortalaması (GNO) en az 2,00 olan ve diğer yükümlülükleri yerine getiren öğrenciler mezun olabilirler. Bu kredilerin altında eksik kredi ile mezun olunamaz.
Mezun İstihdam Olanakları
Sağlık Kurumları İşletmeciliği mezunları sağlık sektöründeki işletmeciliğin, yönetimin olduğu tüm kurumlarda görev alabilirler. Kamu, üniversite ve vakıf hastanelerinde, özel hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde, Emekli Sandığı, Bağkur, SSK gibi kuruluşlarda, sağlık sigortası şirketlerinde, ilaç ve tıbbi cihaz üreten endüstri kuruluşlarında ve sağlık araştırma merkezlerinde vs çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilere, kayıtlı oldukları her ders için aşağıdaki harf notlarından ve/veya simgelerden biri, dersin öğretim elemanı tarafından verilir. Yazılı / Test Arasınavı yapılmaktadır. Geçme notuna etkisi %40 olmaktadır. Yazılı / Test Final sınavı yapılmaktadır. Geçme notuna etkisi %60 olmaktadır.



https://obs.agri.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=7171