Mimari Restorasyon - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 5
Kontenjanı 100
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Programın amacı; restorasyon ve konservasyon gibi temel koruma kavramlarında var olan önemli ilke ve yöntemleri; geleneksel yapı türleritüm taşıyıcı ve taşıyıcı olmayan yapı elemanları bileşenleri ve bunların işlev ve biçim özellikleri; geleneksel yapı teknolojisi ve konstrüksiyonunu oluşturan malzemelere ait özellikler; temel teknik resim kuralları ve bilgisayarda teknik çizim becerileri;  geleneksel yapıların ve yapı elemanlarının rölövesinin hazırlanması, analizinin yapılması, mevcut durumunun saptanması, restorasyon ve restitüsyon projelerinin hazırlanması ve envanterlerinin çıkarılması gibi meslek adına ihtiyaç duyulan tüm konular hakkında bilgi sahibi olan, donanımlı, uluslararası ihtiyaçları karşılayan nitelikli teknik eleman yetiştirmektir.



Mezun öğrencilerimiz, restorasyon konularında faaliyet gösteren kamu ve özel kuruluşlarının şantiye, ofis ve laboratuvarlarında, vakıfların gerçekleştirdiği restorasyon çalışmalarında, Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na bağlı müze ve saraylarda veya tüm özel müzelerdearkeolojik kazı ekiplerinde ve saha çalışmalarında, mimarlık yada içmimarlık ofislerinin tasarım ve uygulama birimlerinde teknik eleman olarak istihdam edilmektedir. Bu programdan mezun olan öğrenciler "Mimari Restorasyon Teknikeri" ünvanını alacaktır. Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları: Mimarlık, İç Mimarlık, Çini, Eski Çini Onarımları, El Sanatları, Geleneksel Türk El Sanatları Öğretmenliği, Geleneksel Türk El Sanatları, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım, Şehir ve Bölge Planlama, Tezhip.



Öğrencilerimize eğitim süreçleri boyunca mesleki yeterliliklerini geliştirecek tüm fırsatlara sahip olması hedeflenmektedir. Bu amaçla; restorasyon ve tarihi yapılar üzerine yapmış olduğu akademik çalışmalar ile uluslararası değere sahip pek çok öğretim elemanı ve sektörün önemli temsilcileri pek çok etkinlik kapsamında ağırlanmaktadır. 


Bölüm Başkanı
Öğretim Görevlisi Ayşe TOTU KESKİN
Tarihçe
2018 yılında YÖK tarafından Eğitim Projesi kapsamına alınarak Patnos Meslek Yüksekokulu,Teknik Programlar Bölümü bünyesi altında kurulmuş ve
öğrenci alımına başlanmıştır. Patnos Meslek Yüksekokulu, Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü Mimari Restorasyon Programı bünyesinde öğrenci alımına devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Programı başarı ile tamamlayan öğrencilere “Mimari Restorasyon Önlisans Diploması” verilmektedir. Önlisans derecesi ile Restoratör ünvanı kazanılmaktadır.
Kabul Koşulları
Bu programa 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, Yükseköğretim Kurulu ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından belirlenen koşullar
çerçevesinde öğrenci alınır. Kayıt yaptıracak öğrencilerin bir başka örgün yükseköğretim kurumunda kayıtlı olmamaları şarttır.
Üst Kademeye Geçiş
Mezun olanlar ile son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile alanlarındaki lisans
programlarına yerleştirilebilmektedirler.
DGS ile Geçiş Yapılabilecek Lisans Bölümleri *
- Çini Tasarımı ve Onarımı
- El Sanatları
- Geleneksel Türk Sanatları
- İç Mimarlık
- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
- Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım
- Mimarlık
- Şehir ve Bölge Planlama
- Tezhip Sanatı

** 2023 ÖSYM kılavuzunda yer alan bölümlerdir.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden ve 20 iş günü mesleki stajını tamamlayan öğrencilere Mimari Restorasyon alanında ön lisans diploması verilir.
Mezun İstihdam Olanakları
Restorasyon konularında faaliyet gösteren kamu (Kültür ve Turizm Bakanlığı, Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuarı, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Milli Saraylar Daire Başkanlığı'na bağlı müze ve saraylar vb.) ve özel kuruluşların laboratuar, şantiye ve bürolarında, vakıfların gerçekleştirdiği restorasyon işlerinde, özel müzelerde, arkeolojik kazı ekiplerinde ve şantiyelerde mimarlar yanında teknik eleman olarak istihdam edilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`i, uygulamaların ise en az %80’ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Mimari Restorasyon Programı, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ nde belirtilen ölçme ve değerlendirme hükümlerini uygular. (bkz. https://www.agri.edu.tr/detail.aspx?id=287&bid=1&tid=7&dil=tr-TR ) Yazılı Sınav, Proje, Sunum, Ödev şeklindedir.



https://obs.agri.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=6971