Moleküler Biyoloji ve Genetik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Furkan ORHAN
Tarihçe
Bölümümüz 2016 yılında kurulmuştur ve 2018-2019 eğitim öğretim döneminde ilk öğrencilerini almıştır.
Kazanılan Derece
Mezun olan öğrenciler Moleküler Biyoloji ve Genetik Lisans Diploması alırlar. “Biyolog" ünvanı ile üniversite ve araştırma kurumlarında, çeşitli kamu ve özel sektör kuruluşlarında iş bulabilmektedir. Ayrıca bilimsel araştırmalara ilgi duyan öğrenciler master ve doktara programlarına devam edebilirler.
Kabul Koşulları
1. Üniversiteye kesin kayıt işlemleri Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’nin belirlediği tarihler arasında yapılır. ÖSYM tarafından belirlenen tarihler arasında kesin kayıt işlemlerini yaptırmayan adaylar, kayıt haklarını kaybeder. 2. Üniversiteye kayıt için aşağıdaki şartlar aranır; a. Ortaöğretim veya dengi meslek okulu mezunu olmak; yabancı ülke ortaöğretim okullarından mezun olanlar için diploma denklikleri Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmış olmak. b. ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme sonucunda, o öğretim yılında Üniversitenin fakülte/yüksekokullarına kayıt hakkı kazanmış olmak veya ön kayıt sistemi ile öğrenci alınacak birimlerde, o öğretim yılı için geçerli olan puana ve şartlara sahip olmak, yapılacak sınavda başarılı bulunmak. c. ÖSYM tarafından hazırlanan sınav kılavuzunda, Üniversiteye kayıt için belirtilen belgeleri, yabancı uyruklu öğrenciler için ise, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca istenen gerekli belgeleri sağlamak.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler ALES (Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı) sınavından geçerli not almaları halinde kendi alanında veya alanı dışındaki tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarına geçiş yapabilirler
Mezuniyet Koşulları
Ağrı İbrahim Çeçen, Fen Edebiyat Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünün eğitim süresi 4 (dört) yıllıktır. Stajlar da dahil olmak üzere 240 AKTS toplam kredisi olan ve müfredatta yer alan dersleri başarı ile tamamlamak ve 20 iş günü işyeri stajını başarı ile tamamlamak mezuniyet için yeterlidir.
Mezun İstihdam Olanakları
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü lisans mezunları; Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı bünyesindeki kuruluşlarda, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okullarda ve özel okullarda, dershanelerde, Araştırma kuruluşlarında, Laboratuvarlarda, Gıda sanayinde, Tıbbi ve Tarımsal İlaç sanayinde, İlaç pazarlamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığında ve benzeri kuruluşlarda; Biyolog, Öğretmen, Teknik Eleman, Araştırma Geliştirme (Ar-Ge),Üretim, Kalite Kontrol, Kalite Güvence ve Satış Pazarlama gibi görevleri yerine getirmektedirler. Ayrıca lisans derecesine sahip yeni mezunlar, ulusal ve uluslararası pek çok üniversite veya enstitüde çeşitli araştırma, eğitim ve fakülte pozisyonlarına başvurabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler derslere, uygulamalara ve sınavlara katılmak zorundadır. Öğrencinin devamı ilgili öğretim üyesi tarafından takip edilir. ısa süreli sınav, ara sınavı, yarıyıl sonu sınavı, tek ders sınavı, ek sınav, mazeret sınavı, muafiyet sınavı ve telafi sınavlarından oluşur. Bu sınavlar yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak çeşitli türlerde yapılmaktadır. Ara sınavların tümü yarıyılın sekizinci haftasında yapılmaktadır. Her yarıyılda her ders için bir ara sınav yapılır. Ara sınavların tarihi ve programı yarıyılın başladığı ilk ay içinde Bölüm tarafından ilan edilir. Ara sınava ilaveten her ders için bir final sınavı yapılır. Final sınavları tarihi ve yeri yine Bölüm'de ilan edilir. Mazereti nedeniyle sınava giremeyen öğrencilere geçerli bir mazereti olması halinde Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla mazeret sınav hakkı verilebilir. Yarıyıl/yıl sonu sınavının başarı notuna katkısı öğretim elemanı tarafından en az %30, en çok %70 olacak şekilde belirlenir. Ayrıca öğrenci değerlendirme yöntemi her dersin "ders değerlendirmesi" bölümünde ayrıntılı olarak belirtilmiştir. Genel Akademik Not Ortalaması değeri en az 2.00 olan öğrenci herhangi bir dersinin (FF) veya (FD) olmaması koşulu ile başarılı kabul edilir. Genel Akademik Not Ortalaması 2.00'nin altında olan öğrenci başarısızdır.



https://obs.agri.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=6768