Sivil Savunma ve İtfaiyecilik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 5
Kontenjanı 100
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Dünya ve ülkemiz felaket üzerine felaket yaşamaktadır. Dünyada artan orman yangınları, sel taşkınları vb. felaketler ülkemizde de cereyan etmektedir. Özellikle son zamanlarda ülkemizde yaşanan deprem, orman yangını, havai fişek fabrikası patlaması, sel olayları yaşadığımız felaketleri gözler önüne sermektedir. Karşılaşılan felaketlere yönelik nitelikli personel ihtiyacını karşılamak için sivil savunma ve itfaiyecilik disiplini ortaya çıktı. 



Sivil savunma ve itfaiyecilik programı, yaşanan felaket anlarında arama kurtarma, koruma ve müdahale yapabilecek kişilerin yetişmesini sağlayan bir programdır. Sivil savunma ve itfaiyecilik programı, sorumluluk sahibi, meslek etik bilinci ile hareket eden, özgüven duygusu yüksek ve alanındaki yenilikleri takip eden kişiler yetiştirir. Yangın, deprem ve sel gibi acil durumlarda etkin müdahale yapmak ve arama-kurtarma faaliyeti yürütmek için yeterli bilgi ve becerileri sahip itfaiyeciler yetiştrilir. Alanında bilgi ve beceriye sahip olmanın yanı sıra, yetştirilen kişilerin fizikel kondisyonu da büyük önem arz etmektedir.


Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Arzu ÖZTÜRK KESEBİR
BEK Üyeleri
Öğretim Görevlisi Mustafa VAROL
BEK Üyeleri
Öğretim Görevlisi Güven BUDAK
Tarihçe
Bölümümüz 2018-2019 eğitim öğretim yılının Güz döneminde faaliyete başlamış ve ilk mezunlarını 2020 yazında vermiştir.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, sivil savunma ve itfaiyecilik alanında ön-lisans derecesine sahip olacaklar.
Kabul Koşulları
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve adayın YKS puanı esas alınır.
Üst Kademeye Geçiş
DGS (Dikey Geçis Sınavı) ile üniversitelerin “Acil Yardım ve Afet Yönetimi” ve “Sosyal Hizmet” lisans programlarına geçiş yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programa ait 4 yarı yılda verilen derslerden başarılı olmak ve 40 iş günü zorunlu stajını tamamlamak
Mezun İstihdam Olanakları
Bu programdan mezun olan öğrenciler Belediye itfaiye teşkilatlarında, afet ve acil durum müdürlüklerinde, sivil savunma arama kurtarma birlik müdürlüklerinde, otellerde ve kamu kurumlarında yangın güvenlik bölümlerinde, hava alanlarında ve limanlarında, itfaiye ve yangın güvenliği ile ilgili malzeme üretim firmalarında, organize sanayi ve endüstriyel kuruluşların yangın ve güvenlik elemanı, iş güvenliği ve işçi sağlığı teknikeri olarak istihdam edilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Genel olarak öğrencilere bir dönemde bir ara sınav (vize) ve bir dönem sonu sınavı (final) yapılmaktadır. Değerlendirme vizenin %40'ı, finalin %60'ı alınarak yapılmaktadır.
Bu genel uygulamanın dışında, dönem içerisinde verilen ödevler ve yapılan kısa sınavlar gibi faaliyetler de göz önünde bulundurulur. Bu faaliyetlerden toplanan puanlar vize ve final sınavların belirli bir oranına karşılık olarak değerlendirmede dikkate alınır.



https://obs.agri.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=6730