Halıcılık - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 5
Kontenjanı 50
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

El Sanatları programı Halıcılık Programı Eğitim-Öğretim Örgün Eğitim olup Türü yüz yüzedir.   Bu program Halıcılık mesleğini icra edebilecek veya kamu ve özel işletmelerin Halıcılık ve Kilimcilik faaliyetlerinde sorumluluk üstlenebilecek ya da kendi adına iş yeri açabilecek, uygulamaya yönelik çağdaş bilgi ve teknolojilerle günlük mevzuata hakim ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan 2 yıllık bir yüksek öğretim programıdır. Halıcılık ve kilimcilik Programının amacı, öğrencilerine aşağıdaki davranışları kazandırarak mezun etmektir. • Halıcılık ve kilimcilik mesleğinin temel ilkelerini kavramak. • Kültürel mirasın korunmasının önemini kavramak • Halıcılık ve kilimcilik mesleğinde öncelikle özgün malzemenin, gerektiğinde modern teknolojinin kullanımının önemini kavramak. • Alanında ferdi ve grup çalışmasının önemini kavramak. • Ulusal ve uluslar arası boyutta Halıcılık ve kilimcilik mesleğinin sorumluluğunu bilmek. • İş hayatında meslek ahlâkının önemini bilmek. • Üst kademe yöneticiler ile alt kademe çalışanlar arasında meslek elemanı olarak önemli bir sorumluluk yüklendiğini bilmek. • Mesleği ile ilgili mevzuatı takip etmenin önemini bilmek. • Alanı ile ilgili bilgisayar paket programlarını kullanabilmek. • Bilgisayar kullanarak alanı ile ilgili yazışmalar yapabilmek. Matbu evrak düzenleyebilmek, bilgi ve belge toplayabilmek, arşivlenmiş bilgi ve belgeleri kullanabilmek. • Halı ve kilim Restorasyonu ve Konservasyonun ayrılmaz iki koruma çalışması olduğunu kavramak. • Planlı ve sistemli çalışma alışkanlığı kazanmak.Doğubayazıt Ahmed-i Hani Meslek Yüksekokulu Halıcılık Programının temel amacı, halı ve kilim konusunda hizmet veren el halısı imalat atölyeleri, makina halısı üreten fabrikalarda, iplik boyama atölyelerinde, halı ve kilim restorasyonu yapan atölyelerde, Halı ve kilim satışı yapan firmalarda, kamu veya özel sektör kuruluşlarının halı ve kilim departmanlarının ihtiyacını karşılayacak halı teknikeri olarak meslek elemanı yetiştirmektir.


Bölüm Başkanı
Öğretim Görevlisi Suna TOPÇULU
BEK Üyeleri
Öğretim Görevlisi Burcu TOĞRUL
BEK Üyeleri
Öğretim Görevlisi Yunus Emre KAYSERİLİ
Tarihçe
Doğubayazıt Ahmed-i Hani Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü Halıcılık Programı: 2017-2018 eğitim öğretim yılında öğrenci kabulüne başlamıştır.
Kazanılan Derece
Müfredat dahilinde alınması gereken zorunlu ve seçmeli tüm dersleri başarıyla tamamlayarak yeterli krediyi kazanan öğrenciler ön lisans diplomalarını alarak Halı ve Kilim teknisyeni unvanı ile mezun olurlar.
Kabul Koşulları
ÖSYM’nin öğrencilere yapmış olduğu Üniversite Yükseköğretim Sınavında YGS 4’e göre öğrenci alımı yapılacaktır. Geleneksel El Sanatları konularına ilgili, çizim yeteneği ve el becerisi olan öğrenciler olması istenmektedir. Türk ve yabancı ögrencilerm için genel kabul ve şartları programa başlamak için gereklidir.
Üst Kademeye Geçiş
Ögrenci Seçme ve Yerleştirme merkezi tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı'nda yeterli puanı almak koşuluyla alanıyla ilgili lisans programlarına başvurabilirler
Mezuniyet Koşulları
Ögrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda ögrencinin asgari 120 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Bu programda 30 gün staj zorunluluğu bulunmaktadır.
Mezun İstihdam Olanakları
Halıcılık ve Rugs alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Dokuma fabrikaları,
2. Dokuma ve boya atölyeleri,
3. Halı deseni hazırlayan işletmeler,
4. Sosyal hizmetlere bağlı yerlerde rehabilitasyon amaçlı eğitimci olarak çalışabilir
5. Turistik ve hediyelik eşya üretimi yapan işletmeler,
6. El halısı dokuyan atölyeler,
7. Sanayi nakışı yapan işletmeler,
8. Desen üretimi yapan işletmeler,
9. Tekstil firmaları,
10. Brode deseni hazırlayan firmalar,
11. Brode nakışı yapan firmalar,
12.Kişisel Çalışma Atölyeleri
13. Halk Eğitim Merkezlerinde Uzman Usta Ögretici olarak çalışabilirler
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, mazeret sınavı, bütünleme sınavı, muafiyet sınavı ve tek ders sınavından oluşturmaktadır. Ara Sınavlar: Her yarıyıl içinde açılan derslerle ilgili olarak en az bir ara sınav yapılır. Yarıyıl Sonu Sınavları: Yarıyıl sonunda öğretimi tamamlanan derslerden öğrencinin başarı durumunu belirlemek üzere yapılır. Öğrencinin ders notunun tespitinde sınavların katkı paylarına yönelik genel uygulama, ara sınav değerlendirmesinde alınan puanın %40’ı, yarıyıl sonu sınav değerlendirmesinde alınan puanın %60’ı şeklindedir. Bununla birlikte ara sınav ve yarıyıl sonu sınavlarının ders notuna olan katkı payları, dersleri yürüten öğretim elemanları tarafından farklı oranlarda belirlenebilir. Mazeret Sınavları: Haklı ve geçerli bir mazereti nedeniyle ara sınavına veya yarıyıl sonu sınavına giremeyen öğrencilere, ilgili yönetim kurulu tarafından mazeret sınav hakkı verilir. Öğrencinin mazeret sınavına kabul edilmesi için mazeretini belgelere dayandıran bir dilekçe ile mazeretinin oluştuğu günden itibaren 3 gün içinde dekanlık/müdürlüğe başvurmuş ve ilgili yönetim kurulunca mazeretinin kabul edilmiş olması gerekir. Bütünleme sınavları: Öğrenciler yarıyıl sonu sınavları sonunda FD veya FF notu alarak başarısız oldukları dersler ile DD veya DC notu alarak başarılı oldukları derslerden bütünleme sınavlarına girebilirler. Bütünleme sınavında alınan not, o dersin yarıyıl sonu sınav notu yerine geçer. Ara sınav ve bütünleme sınav notunun katkı payları, yarıyıl sonu sınavlarında olduğu gibi hesaplanır. Bütünleme sınavına girilen derslerde, önceki başarı notu ne olursa olsun, son başarı notu esas alınır. Muafiyet Sınavları: Senato tarafından belirlenen dersler için akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır. Tek Ders Sınavı: Mezuniyeti için devam koşulunu yerine getirmiş olup da, başarısız tek dersi kalan öğrenciler, başarısız olduğu dersten tek ders sınavına girebilirler.



https://obs.agri.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=6649