Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 5
Kontenjanı 30
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi YGS1
Program İçeriği

Modern yaşamda enerjiye
olan bağımlılığımız gittikçe artarken aynı zamanda çevreye verdiğimiz
tahribatın farkına varıp çevreye uyumlu ve daha temiz enerji kaynaklarına
yönelme gereği gün geçtikçe artmaktadır. Sürdürülebilir bir kalkınmanın sürekli
ve kaliteli bir enerji arzıyla mümkün olacağı da çok bilinen bir husustur.
Ülkemizde kamu sektöründe ve özel sektörde alternatif enerji kaynaklarının
kullanımı ve enerji verimliliği konularında görev alacak sorumluluk sahibi,
görev bilinci yüksek insan gücü yetiştirilmesi amaçlanmaktadır ve buna çok
fazla ihtiyaç vardır.



Meslek elemanları kamu
ve özel kuruluşlarda çalışabilecekleri gibi bağımsız olarak da
çalışabilmektedirler. Bağımsız çalışanlar enerji sektörüne danışmanlık yapıp
projeler üretebilirler. Çalışmalarında bilim ve teknolojik ilkeleri uygulayan,
işin gereklerine uygun araç-gereçleri seçen, alanı ile ilgili yenilikleri takip
edebilen, bilgisayar ve yabancı dil bilgisine sahip olan teknik elemanlar daha
rahat iş bulabilmektedirler. Yakın gelecekte konuyla ilgili enerji
politikasındaki gelişmeler sonucunda büyük bir istihdam imkânı olacağı
öngörülmektedir



Öğrencilerin
mezuniyet koşullarını sağlayabilmeleri için, bölüm tarafından önerilen SS kodlu
alan seçmeli derslerden en az 6 AKTS kredilik seçmeli ders almaları
gerekmektedir.

Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Harun GÜNEY
Tarihçe
Kazanılan Derece
Alternatif enerji kaynakları teknolojisi programı öğrencileri, derslerini başarıyla tamamladıktan ve diğer koşulları yerine getirdikten sonra ön lisans diploması almaya hak kazanırlar. Eğitimini başarı ile tamamlayanlara ‘Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi ’ ön lisans diploması ve ‘Tekniker’ ünvanı verilecektir
Kabul Koşulları
Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Öğrenci Seçme Sınavından yeterli puanı almış olması gerekir. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş veya öğrenci değişimi programlarına başvuru yapabilir.
Öğrencilerin kayıt kabul, sınav ve değerlendirme işlemleri Yüksek Öğrenim Kanuna ve bu kanuna dayalı olarak çıkarılan Yüksek Öğretim Kurulu kararlarına ve yönetmeliklerine göre yapılmaktadır. Orta öğretimden yükseköğretime geçişte iki aşamalı bir sınav sistemi uygulanmaktadır. Sınavlar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilmektedir. Sınavlara ilişkin ayrıntılı bilgiye http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşılabilir. Programımıza kabul edilmek isteyen adayların YGS-1 sınavına girerek gerekli puanı almaları gerekmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Öğrencilerimiz Alternatif enerji kaynakları Programından mezun olduktan sonra ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları halinde fakültelerin; Elektrik Mühendisliği, Elektrik -Elektronik Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Nükleer Enerji Mühendisliği, Fizik bölümlerinde lisans eğitimini tamamlayabilirler
Mezuniyet Koşulları
Öğrenci 2 yıllık eğitim süresince 120 AKTS kredisini tamamlamalıdır. Programdan mezun olabilmek için öğrenci aldığı tüm dersleri ve 40 iş günü olan stajını tamamlamalı, genel bağıl not ortalaması 4,00 üzerinden en az 2,00 olmalı ve başarısız dersi bulunmamalıdır.
Mezun İstihdam Olanakları
Alternatif enerji kaynakları teknolojisi programından mezun olan öğrenciler; sektörde enerji üretimi ve dağıtımı konusunda faaliyet gösteren kuruluşlarda, enerji teknolojisine dayalı mal üreten kuruluşlarda veya tüm bu teknolojiler için bakım ve servis hizmeti üreten kuruluşlarda çalışabilirler. Bunun dışında enerjiye dayalı çevre teknolojisi üreticilerinde veya ilgili alandaki hizmet üreticisi kuruluşlarda da istihdam edebilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`i, uygulamaların ise en az %80’ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az bir ara sınav, yarıyıl sonu sınavı ve bütünleme sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, küçük sınav gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı % 40 yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir.



https://obs.agri.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=6030