Geleneksel El Sanatları - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 5
Kontenjanı 50
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi YGS4
Program İçeriği

Geçmişten
günümüze yaşatılmakta olan Geleneksel El Sanatlarımızda Tezhip, Minyatür, Ebru,
Hat, Kalem-işi, Çini, Takı Tasarımı, Taş işlemeciliği, Vitray, Dekoratif Süs Eşya Yapımı, Ahşap oymacılığı, geleneksel
yöntemlerle uygulanması ve günümüz düşünceleri ışığında yorumlanması
programımızın temel konularındandır. El Sanatları bölümü 2011 yılında
kurulmuştur. 2012 yılından itibaren aktif bir şekilde eğitim vermektedir. Yeterli
düzeydeki Atölye ve dersliklerde, konusunda uzman öğretim elemanları eşliğinde
teorik ve uygulamalı dersler gerçekleştirilmektedir. Geleneksel El Sanatları
Programı mezunları teoride ve pratikte görmüş oldukları eğitim ışığında yöremiz
ve ülkemiz El sanatlarının yaşatılması ve geliştirilmesinde gelecek kuşaklara
aktarmada katkıda bulunacaklardır. Öğretim dili Türkçedir.



Öğrencilerin mezuniyet koşullarını sağlayabilmeleri için,
Bölüm tarafından önerilen GES ve SS kodlu alan seçmeli derslerden en az 12 AKTS
kredilik seçmeli ders almaları gerekmektedir.

Bölüm Başkanı
Öğretim Görevlisi Hakan ELİTOK
Tarihçe
2001-2002 eğitim-öğretim yılında Atatürk Üniversitesi'ne bağlı olarak açılan Meslek Yüksekokulumuz, 2007 yılında açılan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi bünyesine dahil edilmiştir. Daha sonra 2011 yılında El Sanatları Bölümü açılmış olup, bu bölüm kapsamında 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılında öğrenci alınmıştır. Böylelikle mesleki eğitimi ön planda tutan ve uygulamaya ağırlık veren bir üslupla eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Yeterli düzeydeki Atölye ve dersliklerde, konusunda uzman öğretim elemanları eşliğinde teorik ve uygulamalı dersler gerçekleştirilmektedir. Geleneksel El Sanatları Programı mezunları teoride ve pratikte görmüş oldukları eğitim ışığında yöremiz ve ülkemiz El sanatlarının yaşatılması ve geliştirilmesinde gelecek kuşaklara aktarmada katkıda bulunacaklardır. Öğretim dili Türkçedir.
Kazanılan Derece
El Sanatları Bölümü, 2 yıllık Meslek Yüksekokulu kapsamında, 120AKTS kredilik ön lisans derecelendirme sistemine tabidir. Program yeterliliklerini sağlayarak, programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrencilere El Sanatları Bölümü alanında Ön Lisans Diploması verilir.
Kabul Koşulları
Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Öğrenci Seçme Sınavından yeterli puanı almış olması gerekir. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş veya öğrenci değişimi programlarına başvuru yapabilir.
Öğrencilerin kayıt kabul, sınav ve değerlendirme işlemleri Yüksek Öğrenim Kanuna ve bu kanuna dayalı olarak çıkarılan Yüksek Öğretim Kurulu kararlarına ve yönetmeliklerine göre yapılmaktadır. Orta öğretimden yükseköğretime geçişte iki aşamalı bir sınav sistemi uygulanmaktadır. Sınavlar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilmektedir. Sınavlara ilişkin ayrıntılı bilgiye http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşılabilir. Programımıza kabul edilmek isteyen adayların YGS-4 sınavına girerek gerekli puanı almaları gerekmektedir. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinde kayıt kabul işlemleri, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
DGS sınavından başarılı olan öğrenciler lisans düzeyinde Geleneksel el sanatları programları içerisinde tezhip ve halı kilim bölümlerine ve El sanatları öğretmenliği adı altında 4 yıllık lisans tamamlayabilmektedirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerin mezun olabilmeleri için, 4 (dört) dönem boyunca program müfredatında bulunan toplam 84 kredi 120 AKTS karşılığı tüm dersleri almaları, bu derslerin tamamını başarıyla tamamlamaları, 4.00 not üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmeleri, 40 iş günü zorunlu yaz stajlarını başarı ile tamamlamış olmaları ve Yükseköğrenim Kurumu (YÖK) Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinde belirtilen yükseköğrenimden çıkarılmayı gerektiren kabahatlerden herhangi birini işlememiş olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Programımızdan mezun olan öğrencilerimiz;

Tekniker unvanını kazanmaktadırlar.
Tekstil Fabrikalarında Desinatör olarak çalışabilirler.
Alan sınavı ile müze ve Kütüphanelerde uzman olarak çalışabilmektedirler.
Bölümümüz mezunları kamu ve özel kuruluşlarda tasarımcı, sanat danışmanı ve desinatör olarak çalışabilmektedir.
Milli Saraylar, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kültür Bakanlığının ilgili birimlerinde, yörede ve ülkedeki konuyla ilgili özel atölyelerde, halk eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilecekleri gibi kendi özel atölyelerini de açarak da çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli, Ders Öğretim Planı’nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
Her dersin sınav, değerlendirme ve notlama kriterleri, Ders Bilgi Paketinde yer alan "Değerlendirme Sistemi" tablolarında ayrıntılı olarak tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak Hacettepe Üniversitesi Ön lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.



https://obs.agri.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=107