Yerel Yönetimler - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 5
Kontenjanı 50
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi YGS4
Program İçeriği

Günümüzde kamu hizmetlerinin sunumunda kalite çıtasının çok yükseklere taşındığı açıktır. Bilgi teknolojilerinin ve kalifiye personelin de katkılarıyla "bugün git yarın gel" mantığı çok gerilerde kalmıştır. Bugün hemen tüm kurumlarda görünür yerlere Kamu Hizmet Standartları tablosunun asıldığına tanıklık ediyoruz. Kamu hizmeti sunumunda güler yüzle karşılama, minimum sürede hizmet sunumunu gerçekleştirme ve memnun vatandaşı uğurlamak esas haline gelmiştir. Kırtasiyeciliğin tarihe karıştığı günümüz bürokrasisinde, vatandaşın elinde kağıt tomarları ile oradan oraya koşuşturmasına gerek kalmamıştır. Bunca değişim çok değil,  çeyrek asrın bir ürünü olup, Türkiye bu değişimi modern kamu binaları, bilgi iletişim altyapısı ve vatandaş memnuniyetini merkezine alan modern dünya ile entegreli olarak gerçekleştirmeyi başarmıştır. Geçmişte elle veya daktilo ile yazı yazan, masasındaki klasörlerle günlerce uğraşan ve hiçbir zaman işi bitmeyen kamu çalışanlarının eğitim, teknoloji ve fiziki imkanlarının yetersiz olduğunu kabul etmek gerekir. Günümüzde bu sorunların pek çoğu aşılmıştır. Bu anlamda teknolojik altyapı, araç-gereç ve diğer fiziki imkanlar arzulanan seviyededir. Ancak yetişmiş insan kaynağının istihdama katılımı suni bir değişimle mümkün olamamaktadır. Bunun için emektar kamu çalışanlarının emekli olarak yerlerine yeni genç ve eğitimli çalışanların atanması gerekmektedir. Bu anlamda kamu kurumlarında değişim büyük oranda gerçekleşmiştir.



 



Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Yerel Yönetimler Programımız tam da bu noktada  il özel idareleri, büyükşehir belediyeleri, il ilçe ve belde belediyelerinde istihdam edilmek üzere öğrenci yetiştirmektedir. Bu anlamda mezunlarımız mevzuat konusunda yetkin hale gelirken, iletişim, yazışma, muhasebe, insan kaynakları, ekonomi gibi pekçok farklı eğitimle kamu kurumlarının her biriminde çalışabilir niteliklere kavuşmaktadır. Geçmişte yetersiz olan insan kaynağı kamu kurumlarının hantal görünmelerine neden olmuş, kamu kaynaklarının tam anlamıyla rantabl kullanılması sağlanamamıştır. İşler yavaş ilerlemiş, bürokratik engeller pek çok faaliyeti sekteye uğratmıştır. Oysa günümüzde her departmanın işinden az veya çok anlayan, iş tecrübesiyle birlikte kısa sürede enerjisinden ülkemizin istifade edebileceği mezunlarımız hazırdır.



Yerel yönetimlerden belediyelerin halkla olan ilişkileri ve kullandıkları kamu kaynakları düşünüldüğünde kalifiye personel çalıştırmanın ehemmiyeti anlaşılacaktır. Bu anlamda Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Yerel Yönetimler Programı olarak bu insan kaynağı rezervine sahip olduğumuzu ve sürekli olarak yeni mezunlarla iş piyasasına değer kattığımızı ifade etmek gerekir. 


Tarihçe
Yönetim ve Organizasyon Bölümü Yerel Yönetimler Programı 2010 yılında Yükseköğretim Kurulu'na yapılan başvuru üzerine 2011 yılında ilk öğrencilerini kabul etmiştir. Halen Ağrı İbrahim Çeçen üniversitesi Merkez Kampüsü'nde yer alan Meslek Yüksekokulu Binası'nda 2. Katta bulunan 4 öğretim elemanı ile eğitim öğretim vermeye devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Yerel Yönetimler Meslek Elemanı (Tekniker)
Kabul Koşulları
Lise Mezunu olmak ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 1. Basamağı olan Temel Yeterlilikler Testi'nden TYT'den yeterli puanı almak.
Üst Kademeye Geçiş
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) den yeterli puan alınması halinde Kamu Yönetimi, İşletme, İktisat, Maliye ve Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler gibi pek çok lisans programına devam etmek mümkündür.
Mezuniyet Koşulları
Halen toplam 87 kredi ve/veya 130 AKTS ile staj programını başarı ile tamamlayanlar programdan mezun olabilmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar;
Halen 2 ile bölünebilen yıllarda gerçekleştirilen Önlisans Kamu Personel Sınavı'na (KPSS) girerek, yüksek puan almaları halinde, gerek kendi bölümleri ile gerekse de herhangi bir ön lisans mezunu isteyen kamu kurumlarında işe girebilirler.
Özel Sektörde çalışabilirler,
Kendi işlerini kurarak bir girişimci olarak hayata dahil olabilirler.
İstihdam olanakları okul eğitiminin dışındaki eğitim olanaklarından faydalanmaları halinde daha da artmaktadır
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler dönem içerisinde Vize ve Final'den oluşan iki sınavdan sorumludurlar. Vize puanının %40 ve Final puanının %60'ı alınarak oluşan toplan 2'ye bölünür. Bu bölmenin sonucu 50 puan veya daha fazlası olmalıdır. Vize puanına bakılmaksızın finalden en az 50 puan almak şarttır. Finalden 50 puanın altında puan alan veya vize+final ortalaması 50'nin altında kalan öğrenci, Final sınavının bir telafisi olan Bütünleme sınavına girebilmektedir. Bu sınavın sonucu Final sınavı puanının yerini almaktadır. Bu anlamda Final puanını beğenmeyenler de Bütünleme sınavına girebilmektedir. Geçme Notu FF-AA arasında belirlenir. Geçme notunun temsil ettiği rakamlar ile derslerin kredisi çarpılır ve 2.00 ortalama ve üstünde ortalamaya sahip öğrenci diğer şartları sağlaması halinde mezun edilir.



https://obs.agri.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=106