İlk ve Acil Yardım (İ.Ö) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 5
Kontenjanı 50
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi YGS2
Program İçeriği

Ülkemizde gerek kazalar gerekse de acil müdahale gerektiren durumlarda ; ilk yardım, acil yardım ve taşıma hizmetleri ve acil hizmetlerinin uygulanmasıyla ölümlerin en asgari düzeye indirilmesinde önemli bir role sahip olan programımız yaşam boyu öğrenme ve kendini geliştirmeyi ilke edip, sağlık alanındaki gelişmeleri yakından takip ederek uygulayabilen acil bakım hizmetini ulusal ve uluslar arası düzeyde bilimsel kurallara uygun olarak yerine getirebilen Acil Tıp Teknikerleri yetiştirmektir.


Tarihçe
Kazanılan Derece
İlk ve Acil Yardım Programı mezunları “İlk ve Acil Yardım Teknikeri” unvanı almaya hak kazanırlar
Kabul Koşulları
İlk ve Acil Yardım Programını tercih edecek öğrencilerde ÖSYM tarafında yayınlanan Üniversitelere giriş klavuzunda yer alan 233. madde ön koşul olarak aranmaktadır.*
*Madde 233: Bu programa alınacak öğrencilerin, devlet hastanelerinden veya üniversite hastanelerinden, sürücü belgesi almaya engel olmayan bir beden yapısı ve ruh sağlığına sahip olduklarını belgeleyen rapor almaları (Öğrencinin boy ve kilosunun sağlık kurulu raporunda belirtilmesi gerekmektedir.), program gereği 2. sınıfta araç kullanmalarının zorunlu olması sebebiyle kayıt tarihinde 17 yaşını tamamlamış olmaları; erkek öğrencilerde 1.65 m’den, kız öğrencilerde 1.60 m’den kısa olmamak, boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 5 fazla veya 15 noksan kilo ağırlığında olmak; kurtarma ve taşıma işlerinde iki kişilik bir ekipte çalışırken sedyedeki bir hastayı ekip arkadaşı ile birlikte taşıyabilecek beden ve fizik yeterliliğine sahip olmaları gerekmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
İlk ve Acil Yardım Programından mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile “Acil Yardım ve Afet Yönetimi”, “Hemşirelik” ve “Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri” lisans bölümlerine dikey geçiş ile geçebilmektedirler.
Mezuniyet Koşulları
İlk Ve Acil Yardım programı mezun olmak için en az 88 ulusal (120 AKTS) krediyi tamamlamış ve dörtlük sisteme göre en az 2,00 genel akademik ortalama elde etmiş olmak gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
İlk ve Acil Yardım Teknikerleri,özel veya resmi ambulans servislerinde, üniversite ve devlet hastanelerinin, özel sağlık kuruluşlarının; acil servisleri ve işyeri acil yardım ünitelerinde çalışırlar.
Ölçme ve Değerlendirme
Derslerde uygulanan ölçme değerlendirme yöntemleri bilgi paketinde yer alan “Ders Öğretim Planında” tanımlanmıştır. Sınavlar ve başarı notları ile ilgili olarak Ön lisans, Lisans Eğitim Öğretim Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır



https://obs.agri.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=93&lang=tr