Tarih - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 55
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi TS2
Program İçeriği

Amacı: Tarih Bölümü öğrencilerinin evrensel insan hakları esaslarına, yabancı kültürlere, bilim etiğine saygılı, alanında kullanılması gereken en üst düzey bilgi birikimine sahip olmasını sağlayacak olan eğitimin verilmesi amaçlanır. 

Vizyon: Tarih Bölümü öğrencilerine metodolojik yöntemler kullanarak akademik araştırma yapma becerisi ile olaylar arasında bağlantı kurma eleştiri ve sentez yapma yeteneği kazandırmak. Bu çerçevede kuramsal olarak öğretilen bilgilerin, öğrenciler tarafından pratik olarak kullanılmasını sağlamak. 

Misyon: Tarih Bölümü öğrencilerine, milli ve manevi değerlerine, evrensel insan hakları esaslarına, yabancı kültürlere, bilim etiğine saygılı ve mesleki alanında kullanılması gereken en üst düzey bilgi birikimine sahip olmasını sağlayacak düzeyde kaliteli eğitim verilmesi. 

Program Dili: Türkçe 

Program Tanımı: Bölümümüzde lisans eğitimi dört yıllık bir süreyi kapsamaktadır. Bölümümüzde Yüksek Lisans eğitimleri mevcuttur. Eğitim dili Türkçedir. Zorunlu derslerin yanısıra öğrenciler uzmanlaşmak istedikleri alana yönelik seçmeli ders alabilmektedir. Tarih Bölümünde yürütülen eğitim programı tarihçi yetiştirmek amacına yöneliktir. Bunun yanısıra ilgili alandaki hizmet sahasına da yetişmiş personel sağlamak amacındadır. 

Tarih Anabilim Dalına bağlı bilim dalları aşağıdaki gibidir

Eskiçağ Tarihi

Genel Türk Tarihi 

Ortaçağ Tarihi

Osmanlı Müesseseleri  ve Kurumları Tarihi 

Yeniçağ Tarihi

Yakınçağ Tarihi

Türkiye Cumhuriyeti Tarihi

 

 

Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Yakup KARATAŞ
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Hakan KAYA
Tarihçe
2007 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesinden ayrılarak bağımsız bir üniversite olarak Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinin kurulmasının ardından 2009 yılında Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde Tarih Bölümü kurulmuştur. 2009 yılında merkez kampüsün açılmasıyla Fen-Edebiyat fakültesi binasında yerini alan Tarih Bölümü'nün ilk bölüm başkanlığını Prof.Dr. Yakup KARATAŞ yapmıştır (2010-2012). 2010 yılından itibaren aktif olarak eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren Tarih Bölümü, lisans düzeyinde ilk mezunlarını 2014 bahar döneminde vermiştir.
Günümüzde 500'ün üzerinde lisans öğrencisinin yanısıra yüksek lisans düzeyinde de eğitim vermektedir. Halihazırda 11 öğretim üyesi ve 4 araştırma görevlisi aktif olarak bölümümüz bünyesinde çalışmaktadır. Mevcut bölüm başkanımız Prof. Dr. Yakup KARATAŞ'tır. (2018-....)
Kazanılan Derece
Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
Öğretim imkânlarına bağlı olarak programımız her yıl YÖK tarafından belirlenen sayıda lisans öğrencisi kabul etmektedir. Programda lisans eğitimi yapmak isteyenlerin lise ya da dengi öğretimi başarıyla tamamlamış ve YGS-LYS/YKS puan türlerinin ilgili alanlarından yeterli puanı almış olmaları gerekmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarıyla tamamlayan mezunlar, ALES’ten geçerli not almaları ve yeterli düzeyde Yabancı Dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü programlarda (Eskiçağ Tarihi, Ortaçağ Tarihi, Yeniçağ Tarihi, Yakınçağ Tarihi, Osmanlı Müesseseleri ve Kurumları Tarihi ve Cumhuriyet Tarihi gibi programlarda) eğitim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Normal süresi 4 yıldır. Öğrencilerin lisans programından mezun olabilmeleri için 132 krediyi başarıyla bitirmesi ve genel not ortalamasının 2.0 veya üzerinde olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Üniversitelerde (Devlet ve Özel Üniversiteler) Tarih ve diğer Sosyal Bilimler alanlarında akademisyen ve Devlet Arşivleri’nde uzman olarak görev yapabilirler. Alanlarıyla ilgili çeşitli projelerde görev alabilirler. Ayrıca Öğretmenlik Formasyonu eğitimi alan öğrencilerimiz Milli Eğitim Bakanlığı’nda ve özel kuruluşlarda (Özel Okullar) öğretmen olarak çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Tarih Programı’nda verilen her bir ders için en az bir ara sınav ve dönem sonu sınavı yapılır. Ayrıca kısa sınav ve ödev değerlendirmesi de yapılabilir. Başarı notuna ara sınavın etkisi %40, dönem sonu sınavının ise %60 oranındadır. Bu değerlendirmede; dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencileri yarıyıl içi ve yarıyıl sonu sınavlarından aldıkları puanların istatiksel sonuçlarını dikkate alır ve alınan notlar yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde 4’lü harf sistemine dönüştürülür. Öğrencinin aldığı notlardan oluşturulan Ağırlıklı Genel Not Ortalaması(AGNO) üst üste 2 dönem 2.00’ın altında olanlar bir sonraki dönem ders alamazlar. Bir dersten AA,BA,BB,CB,CC,DC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten alınan DD notu, öğrencinin mezuniyet AGNO’suna bağlı olarak değerlendirilir. Öğrencinin AGNO’su başarı baraj notunun (2.00) üzerinde ise bu dersler başarılı olarak tanımlanır. Ara yarıyıllarda/yıllarda ise, AGNO hesaplamasında bu harf notları katsayıları ile değerlendirilir. FF notu alan öğrenci başarısızdır, bu dersin verildiği ilk yarıyılda/yılda alarak devam ve sınav şartlarını yerine getirmek zorundadır.



https://obs.agri.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=73&lang=tr