Matematik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 50
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi MF1
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Abdullah ÇAĞMAN
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Abdullah ÇAĞMAN
Tarihçe
Matematik Bölümü, 2009 yılında Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde açılmış olup 2010 yılında gündüz ve ikinci öğretim programına ilk öğrencilerini alarak eğitim-öğretime başlamıştır. Matematik Bölümü bugün, Analiz ve Fonksiyonlar Teorisi, Geometri, Cebir ve Sayılar Teorisi, Topoloji, Uygulamalı Matematik Anabilim Dallarında görevli olmak üzere; 1 Doçent, 7 Yardımcı Doçent, 3 Araştırma Görevlisi kadrosuyla gündüz öğretimde verdiği lisans ve lisansüstü eğitiminin yanı sıra, bilimsel araştırma faaliyetlerini de sürdürmektedir.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere alanında Lisans Derecesi verilir.
Kabul Koşulları
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYS) Merkezi tarafından yapılan sistem ile gerçekleştirilmektedir. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra, bu sınavdan aldıkları puana göre, bu merkez tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedirler.

Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası geçerliliği olan SAT, ACT gibi sınav sonuçlarıyla ya da ortaöğretim mezuniyet notlarına göre kabul edilmektedir.

Değişim öğrencilerinin kabulü, AİÇÜ ile partner üniversite arasında imzalanan ikili anlaşmalar (Erasmus ya da Genel Akademik Protokol) çerçevesinde yapılmaktadır. Konuk öğrenciler, bu programda verilen derslere, ilgili akademik birimin onay vermesi durumunda kayıt olabilirler. Programı izleyecek yeterlikte dil bilme koşulu aranır.
Üst Kademeye Geçiş
Bu bölümün lisans programını başarı ile tamamlayanlar aynı bölümde yüksek lisans ve/veya doktora yapabilecekleri gibi, bazı başka alanlarda da lisansüstü programlara başvurabilirler. Lisans eğitimini tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları, yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları ve bilim sınavını başarmaları koşuluyla lisansüstü programlarında öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Matematik Bölümü, bölümünden mezun olacak öğrenci aşağıdaki şartları yerine getirmek durumundadır

Dönemi içerisindeki amaçlanan program öğrenme çıktılarını öğrenmek,
Müfredattaki tüm dersleri başarı ile tamamlamak,
240 AKTS değerini tutturmak,
Geçme notu olarak 4.00 üzerinden en az 2.00 alıp alttan ders bırakmamak.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlarımız, dünyanın her yerinde yazılım, bilgisayar, finans, bilişim firmalarında ve her tür kuruluşun bilgi işlem merkezlerinde çalışabilecekleri gibi, yine bu sektörlerde proje yönetimi, proje geliştirme, programlama, sistem analizi, web tasarımı gibi uzmanlık alanlarında faaliyet gösterebilirler. Bunlara ek olarak optimizasyon, kaynak kullanımı ve planlama gibi matematik ve analiz altyapısının önemli olduğu birimlerde çalışabilecek olan mezunlarımız sigortacılık sektöründe, Borsa ve Menkul Kıymetler ile ilgili kuruluşlarda uzman, yönetici ve araştırmacı olarak çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler, daha önce aldıkları sınavların ya da yaptıkları çalışmaların dışında bir final sınavına tabi tutulurlar. Her dönem, öğrencilere en az bir ara sınav yapılır. Ara sınavların dışında, tarih belirtilmeden küçük sınavlar (quiz) yapılabilir.Derslere ait başarı değerlendirmesinde dikkate alınacak olan kriterler (ara sınav, ödev, final sınavı vb.) ve bunlara ait oranlar, dönem başında öğrencilere dağıtılan ya da web sitesinde yayınlanan müfredat programlarında belirtilir. Final sınavları, Üniversite tarafından ilan edilen tarihlerde, belirtilen yer ve zamanda yapılır. Öğrencilerin dönem sonu başarı notları; ara sınav, final sınavı notları ile dönem içerisinde yürüttükleri çalışmalar ve derse devam kurallarına göre dersten sorumlu olan öğretim üyesi/görevlisi tarafından verilir. Ara sınav ve/veya final sınavı yapılmayacak olan dersler, ilgili bölüm başkanlıkları ve yüksekokul müdürlükleri tarafından belirlenerek Öğrenci İşleri Müdürlüğü’ne iletilir. Bu derslere ait dönem sonu başarı notları, öğrencilerin dönem boyunca yürüttükleri çalışmalara göre belirlenir. Dönem sonu başarı notları, başarı değerlendirme kriterleri ile birlikte ilgili öğretim üyesi/görevlisi tarafından Öğrenci İşleri Müdürlüğü’ne teslim edilir.



https://obs.agri.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=71&lang=tr