Grafik Tasarımı - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 5
Kontenjanı 30
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi YGS5
Program İçeriği
Dünyadaki iletişim teknolojilerinin sürekli gelişmesi, kitle iletişim araçlarının çeşit ve sayı olarak çoğalması, ülkeleri ve kültürleri birbirlerine daha çok yakınlaştırmaktadır. Bu durum özellikle de tanıtımın ve reklamın önemini daha da arttırmaktadır. Günümüzde eğitim ister örgün, ister yaygın olsun, her alanda farklı nitelikli kurum ve kuruluşlarla etkinliğini sürdürmektedir. İnsanlar arası iletişimi sağlayan araçlardan biri olan grafik sanatı bu anlamda önemli bir konuma sahiptir. İletişim, Grafik Tasarım’ın var olma sebebidir. Grafik Tasarım görsel iletişim sanatıdır. Bu yönüyle Grafik Tasarım; reklam dünyası, matbaacılık, görsel medya, bilgisayar, fotoğraf, film sektörü, multimedya gibi pek çok alanı kapsamaktadır. Reklam ve tanıtım hizmetleri sektörlerinde, Grafik Tasarım zaman içerisinde ticari ve sanatsal tasarımların vazgeçilmez öğesi olmuş, yine tanıtım dünyasının önemli bir mesleği haline gelmiştir.
Bölüm Başkanı
Öğretim Görevlisi FATİH AKTI
Tarihçe
2001-2002 eğitim-öğretim yılında Atatürk Üniversitesi'ne bağlı olarak açılan Meslek Yüksekokulumuz, 2007 yılında açılan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi bünyesine dahil edilmiştir. Daha sonra 2012 yılında Tasarım Bölümü açılmış olup, bu bölüm kapsamında 2013-2014 eğitim-öğretim yılında ilk defa Endüstri Ürünleri Tasarımı Programına öğrenci alınmıştır. Böylelikle mesleki eğitimi ön planda tutan ve uygulamaya ağırlık veren bir üslupla eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. 2017-2018 eğitim-öğretim yılında da yine Tasarım Bölümü kapsamında açılan Grafik Tasarım Programına öğrenci alarak aynı üslupla eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Grafik Tasarım Programı Önlisans düzeyinde örgün öğretim olarak yürütülmektedir. Programın öğretim dili Türkçedir.
Kazanılan Derece
Mezun olmaya hak kazanan öğrencilere GRAFİK TASARIM alanında Önlisans diploması verilir.

Kabul Koşulları
Öğrencilerin, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavına girmeleri zorunludur. Öğrenciler, bu sınavdan (TYT) aldıkları puana göre, ÖSYM tarafından tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları doğrultusunda bu programlara yerleştirilirler. Ayrıca yurtiçi veya yurtdışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş veya öğrenci değişimi programlarına da başvuru yapabilir.
Üst Kademeye Geçiş
Programdan mezun olma şartlarını yerine getirerek mezun olan öğrencilerimiz, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavından (DGS) yeterli puanı almaları ve ilgili üniversitelerin kontenjan şartlarını sağlamaları koşuluyla alanlarıyla ilgili lisans programlarına ya da Uzaktan Eğitim Sistemleri’nin lisans tamamlama programlarına başvurarak öğrenimlerine devam edebilirler. Öğrencilerimizin dikey geçiş yapabilecekleri lisans programları şunlardır:

Fotoğraf
Fotoğraf ve Video
Grafik
Grafik Tasarım
Görsel İletişim
Görsel İletişim Tasarımı
Görsel Sanatlar
Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı
İletişim Tasarımı
İletişim ve Tasarımı
Grafik Sanatlar ve Grafik Tasarım
Grafik Sanatları
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerin mezun olabilmeleri için, 4 (dört) dönem boyunca program müfredatında bulunan toplam 82 kredi 120 AKTS karşılığı tüm dersleri almaları, bu derslerin tamamını başarıyla tamamlamaları, 4.00 not üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmeleri, 40 iş günü zorunlu yaz stajlarını başarı ile tamamlamış olmaları ve Yükseköğrenim Kurumu (YÖK) Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinde belirtilen yükseköğrenimden çıkarılmayı gerektiren kabahatlerden herhangi birini işlememiş olması gerekmektedir. Ayrıca öğrencinin üniversitenin diğer birimleriyle mezuniyete engel teşkil edecek herhangi bir ilişiğinin olmaması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Grafik Tasarım Programı'ndan mezun olan öğrenciler, "Yardımcı Grafiker", “Grafik Tasarımcı” veya “Grafik Teknikeri” ünvanı alarak mezun olmaktadırlar. Bu bağlamda programdan mezun olan öğrencilerin istihdam olabilecekleri alanlar incelediğinde hem sayıca çok sayıda sektörün olduğu hem de nitelik olarak üst düzey eğitim gerektirdiği görülecektir. Günümüzde tanıtım, multimedya, web tasarımı, yayıncılık ve film sektörü gibi birçok sektör teknolojinin yoğun kullanıldığı ve hızla değiştiği alanlardır. Bu sektörlerde grafik tasarımcısına duyulan ihtiyaç hızla artmaktadır.


Mezunlarımız; medya sektöründe, bankaların tanıtım bürolarında, pazarlama şirketlerinde, Kültür ve Turizm Müdürlüklerinde, PTT Genel Müdürlükleri'nde, gazete ve dergilerde, basım ve yayın sektöründe, tanıtım ve reklamcılık sektöründe, matbaacılık sektöründe, ambalaj sanayinde, grafik sanat atölyelerinde, grafik tasarım stüdyolarında, fotoğrafçılık ve filmcilik sektöründe, yardımcı grafiker, grafik tasarımcısı veya sanat danışmanı olarak çalışabilirler. Kısacası bünyesinde basın, yayın, tanıtım ve reklamcılık birimi bulunan tüm kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler. Ayrıca istedikleri taktirde kendi kurdukları işletmelerde ya da serbest tasarımcı olarak da mesleklerini sürdürebilirler.

Ölçme ve Değerlendirme
Programa kayıtlı öğrencilerin her dönem başında o döneme ait derslere ders kaydı yapmaları gerekmektedir. Programın ölçme ve değerlendirme sisteminde; her ders için en az bir ara sınav ve dönem sonu sınavları olarak da bir final sınavı ve bir de bütünleme sınavı bulunmaktadır. Öğrencilerin dönem sonu sınavlarına girebilmeleri için teorik derslerin en az %70`ine, uygulamaların ise en az %80`ine devam etmiş olmaları gerekmektedir. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve yarıyıl sonu sınavlarından en az 55 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC) ve (DC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. (DD) notu ise şartlı başarılı olma notudur ve bu notu alan öğrencilerin o dersten başarılı olmaları için Ağırlıklı Genel Not Ortalamalarının (AGNO) en az 2.00 olması gerekmektedir.



https://obs.agri.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=6291&lang=tr