Türk Dili ve Edebiyatı - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 50
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi TS2
Program İçeriği
Sosyal bilimler genel olarak, insanın anlam dünyasıyla ilgilidir ve bu dünyayla ilgili unsurlar dolayısıyla çeşitli dallara ayrılır. Dil ve edebiyatın bu dallar arasında merkezi bir önemi vardır. İnsanın ayırıcı bir vasfı olarak dil ve dilin kullanılması sonucu ortaya çıkan edebiyat, birer genel kavram olarak iki ayrı bilim dalının konusunu oluşturur. Dolayısıyla dil ile edebiyat arasında tabii ve zorunlu bir ilişki vardır. Türk Dili ve Edebiyatı, Türk dilinin ve edebiyatının; geçmişten günümüze, bütün özellikleri ve unsurlarıyla birlikte incelenmesi amacıyla teşekkül etmiş bir bilimdir. Türk Dili ve Edebiyatı bilimi ve bu bilimin temsil edildiği Türk Dili ve Edebiyatı Programının kendi içinde alt dalları vardır: Eski Türk Dili, Yeni Türk Dili, Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı ve Halk Edebiyatı. Türk Dili ve Edebiyatı Programından mezun olanlar, uzmanlıkları dolayısıyla birçok sahada hizmet verirler. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda ve özel okullarda, dershanelerde Türkçe öğretmeni, edebiyat öğretmeni olarak çalışmaları mümkün olduğu gibi, Türk dili ve edebiyatı uzmanlığına gerek duyulan basın-yayın, görsel medya, arşiv ve kütüphanecilik gibi alanlarda da çalışabilirler.
Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Akif ARSLAN
Tarihçe
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi bünyesindeki Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 2009 yılında kurulmuştur. Halen 5 öğretim üyesi, 1 okutman ve 6 araştırma görevlisi ile öğretime devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Türk Dili ve Edebiyatı Bilim alanında Lisans derecesine sahip olunarak "Türkolog" unvanı kazanılır.
Kabul Koşulları
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınavlarda başarılı olmak. Yabancı uyruklu öğrencilerin kabul koşulları her akademik yılın başlangıcında üniversitenin web sayfasında ilan edilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan toplam 240 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrenciler mezun olmaya hak kazanırlar. Dersleri başarıyla tamamlamanın yanında, bir de bitirme çalışmasının yapılması mezuniyet için şarttır.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar gerek Kültür Bakanlığı gerekse yazılı ve görsel basının çeşitli kurumlarında uzman olarak veya pedagojik formasyon belgesi aldıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde öğretmen olarak görev yapabilirler. Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler Türk Dili ve Edebiyatı Bilimi alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora derecelerine başvuruda bulunabilir. ALES ve yabancı dil şartlarını sağlayıp akademisyenliğe müracaat edebilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 55 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC ve DC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılır. Ayrıca, bir yarıyıla ait not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler, DD harf notu aldıkları derslerden de başarılı sayılırlar.



https://obs.agri.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=62&lang=tr